Kendermagolaj rendelése

Kendermagolaj vs. lenmagolaj

A kendermagolaj és a lenmagolaj is egy egészséges zsiradék, mivel csak kis mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, illetve nagy mennyiségben esszenciális zsírsavakat. Ugyanakkor fontos tudni, hogy igazából egyik sem jó választás étolajként, mivel viszonylag alacsony hőmérsékleten lebomlanak. Azonban nyersen érdemes őket használni, pl. salátákon, hiszen így számos előnyt képesek biztosítani a szervezetünk számára.

Lenmagolaj és a kendermagolaj zsírtartalma

A lenmagolaj 17 %-a telíthetetlen zsírokból áll, aminek 75%-a többszörösen telítetlen zsír. Mindössze 7%-a telített zsír. A kendermagolaj is hasonló összetételű, körülbelül ugyanannyi telítetlen zsír van benne, mindössze telített zsírból van benne egy kicsivel több. Emiatt a lenmagolaj táplálóbb választásnak tűnhet, de igazából mindkét olajban olyan kevés a telített zsírok aránya, hogy így mindkettő egyformán előnyös.

lenmag

Lenmagolaj - Kendermagolaj  - omega-3 tartalma

Mind a lenmagolaj és a kendermagolaj lényeges omega-3 zsírsav források, ráadásul mindkettőben nagy arányban van jelen az alfa-linolénsav, ami egy igen értékes omega-3 zsírsav. A lenmagolajban 7,2 gramm omega-3 zsírsav van evőkanalanként és bár a kendermagolajban ennél némileg kevesebbet találunk, azért még ez is igen jó omega-3 zsírsavforrás. Ha 2000 kalóriánként az alfa-linolénsavból elfogyasztunk 1,3-2,7 grammot, akkor nagymértékben csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát.

Szívegészségügyi hatások

A kendermagolaj és a lenmagolaj különböző hatásokat gyakorolnak a koleszterinszintre, állítja egy 2006-os tanulmány. A kendermagolaj jobban képes csökkenteni az összkoleszterinszintet és magasabb szinten tartja a jó koleszterin, HDL, szintjét. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a szív egészségét mindkét olaj egyformán nagy hatékonysággal képes megőrizni.

Konyhai felhasználásuk

A kendermagolaj közepes oxidációs képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy alacsony hőmérsékleten jól használható. A lenmagolajat azonban egyáltalán nem szabad hevíteni, így a legjobb a mártogatósok, a pácok és a különféle öntetes elkészítéséghez.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!