Kendermagolaj vs. lenmagolaj

A kendermagolaj és a lenmagolaj is egy egészséges zsiradék, mivel csak kis mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, illetve nagy mennyiségben esszenciális zsírsavakat. Ugyanakkor fontos tudni, hogy igazából egyik sem jó választás étolajként, mivel viszonylag alacsony hőmérsékleten lebomlanak. Azonban nyersen érdemes őket használni, pl. salátákon, hiszen így számos előnyt képesek biztosítani a szervezetünk számára.

Lenmagolaj és a kendermagolaj zsírtartalma

A lenmagolaj 17 %-a telíthetetlen zsírokból áll, aminek 75%-a többszörösen telítetlen zsír. Mindössze 7%-a telített zsír. A kendermagolaj is hasonló összetételű, körülbelül ugyanannyi telítetlen zsír van benne, mindössze telített zsírból van benne egy kicsivel több. Emiatt a lenmagolaj táplálóbb választásnak tűnhet, de igazából mindkét olajban olyan kevés a telített zsírok aránya, hogy így mindkettő egyformán előnyös.

lenmag

Lenmagolaj - Kendermagolaj  - omega-3 tartalma

Mind a lenmagolaj és a kendermagolaj lényeges omega-3 zsírsav források, ráadásul mindkettőben nagy arányban van jelen az alfa-linolénsav, ami egy igen értékes omega-3 zsírsav. A lenmagolajban 7,2 gramm omega-3 zsírsav van evőkanalanként és bár a kendermagolajban ennél némileg kevesebbet találunk, azért még ez is igen jó omega-3 zsírsavforrás. Ha 2000 kalóriánként az alfa-linolénsavból elfogyasztunk 1,3-2,7 grammot, akkor nagymértékben csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát.

Szívegészségügyi hatások

A kendermagolaj és a lenmagolaj különböző hatásokat gyakorolnak a koleszterinszintre, állítja egy 2006-os tanulmány. A kendermagolaj jobban képes csökkenteni az összkoleszterinszintet és magasabb szinten tartja a jó koleszterin, HDL, szintjét. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a szív egészségét mindkét olaj egyformán nagy hatékonysággal képes megőrizni.

Konyhai felhasználásuk

A kendermagolaj közepes oxidációs képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy alacsony hőmérsékleten jól használható. A lenmagolajat azonban egyáltalán nem szabad hevíteni, így a legjobb a mártogatósok, a pácok és a különféle öntetes elkészítéséghez.

Kendermagolaj vásárlás

Pödör Kendermag olajBIO 100ml

Pödör Kendermag olaj BIO 100ml

A 100% természetes olaj, az egyik legősibb kultúrnövény magvából készül, alapos tisztítást és válogatást követően hagyományos kézimunkával, hidegen sajtolva.

Ár: 3620 Ft
Megnézem

Solio Hidegen SajtoltKendermagolaj 200ml

Solio Hidegen Sajtolt Kendermagolaj 200ml

Magas esszenciális zsírsav tartalma miatt a gyógyszeriparban és az egészséges táplálkozásban egyaránt fontos szerepe van.

Ár: 2475 Ft
Megnézem
Újdonság

BIO KENDERMAG hántolt250 g

-11% BIO KENDERMAG hántolt 250 g

Fehérjében gazdag, hihetetlenül tápláló, emésztést támogató.

Ár: 3095 Ft
3495 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!